04 Mei 2010

CATITAN 2- Jalan-jalan Cari IlmuPengembaraan ketika cuti diteruskan dengan menjelajah dua buah negeri di Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. Perjalanan ini bukan untuk sekadar ‘makan angin’ tetapi yang lebih penting iaitu untuk mengutip mutiara ilmu daripada para alim-ulama dan umara’ yang kami jumpa.

Antara pengisian yang dapat dikongsikan di sini ialah;

1) Pentingnya peranan pemuda dalam membawa panji perjuangan Islam. Apabila diimbau sirah perjuangan baginda Rasulullah S.A.W,kita dapat lihat seberapa ramai tokoh pendokong dakwah Nabi dalam kalangan yang bergelar pemuda seperti contoh; Saidina Ali, Zubair Ibn Al Awwam,Usamah Bin Zaid dan ramai lagi. Pada ketika orang yang lebih tua menentang dakwah Nabi tetapi golongan muda inilah yang menjadi benteng dan tiang pasak perjuangan Islam.

Allah berfirman;


إِنَّهُمْ فِتْيَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَزِدْنَاهُمْ هُدًى

Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman dengan Tuhan mereka; dan Kami tambahkan petunjuk kepada mereka.(Kahfi:13)


Pemuda yang sering disebut sebagai ‘agen perubah’ perlu menyedari akan hakikat bahawa amanah untuk meneruskan perjuangan baginda Rasulullah S.A.W tergalas di bahu kita semua.Justeru,persiapan daripada segenap aspek seperti fizikal,mental dan rohani hendaklah bermula daripada sekarang.


2)Kewajipan terhadap diri kita untuk melengkapkan diri dengan sebanyak mungkin ilmu di dada sebagai bekal untuk memimpin suatu hari nanti. Sabda Nabi Muhammad S.A.W;


"Barangsiapa menginginkan soal-soal yang berhubungan dengan dunia, wajiblah ia memiliki ilmunya; dan barangsiapa yang ingin (selamat dan berbahagia) di akhirat, wajiblah ia mengetahui ilmunya pula; dan barangsiapa yang menginginkan kedua-duanya, wajiblah ia memiliki ilmu kedua-duanya pula." (HR. Bukhari dan Muslim)


Tanggungjawab untuk mengajak orang ke arah kebaikan pastinya memerlukan ilmu kerana untuk mengeluarkan manusia daripada lembah kejahilan ke arah sinaran kebenaran bukanlah tugasan yang mudah lebih-lebih lagi bagi yang bergelar pemimpin. Ibarat nakhoda dalam sebuah pelayaran yang memerlukan pelbagai jenis kepakaran agar kapal tersebut selamat tiba ke destinasi yang dituju. Begitulah jua pemimpin bertanggungjawab untuk membawa sekalian rakyat jelata ke arah siratul mustaqim mestilah dipandu dengan ilmu.


3) Kepentingan Al-Quran dalam kehidupan setiap Muslim. Kitab ini bukan sahaja perlu dibaca, tetapi perlu difahami dan diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Allah berfirman;


كتاب أنزلناه إليك مبارك ليدّبّروا آياته و ليتذكّر أولوا الألباب


“(Al-Quran ini) Sebuah kitab yang kami turunkan kepada mu (dan umatmu wahai Muhammad), kitab yang banyak faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya, dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar”. (Surah Ash-Shad:29)

Al-Quran yang merupakan wahyu daripada Allah kepada sekalian makhluknya. Amat malang sekali jikalau kita hamba yang dicipta olehNya bersikap enggan peduli terhadap apa yang dikurniakan kepada kita. Jikalau kita amat menghargai hadiah yang diberikan oleh manusia inikan pula kurniaan Tuhan yang mencipta kita. Allah menurunkan ia bukan untuk disia-siakan tetapi adalah sebagai garis-panduan dan penyuluh kebenaran dalam kehidupan. Baca-Faham-Amal

Ø Rasulullah S.A.W sebagai qudwah hasanah dan role model umat Islam. Tidak ada manusia lain yang lebih mulia dan tinggi takwanya melainkan Nabi Muhammad S.A.W.

Lidah kita yang berkata kami mencintai nabi namun tingkahlaku kita seringkali tidak bertepatan dengan keperibadian baginda. Allah berfirman;


21. Sesungguhnya Telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah. (Al-Ahzab:21)


Baginda yang amat mengasihi umatnya sehinggakan di saat kematian baginda masih menyebut “Ummatku-Ummatku” sedangkan kita dalam kehidupan seharian pun agak liat nak berselawat ke atas baginda apatah lagi untuk mengikuti suri tauladan baginda sebagai seorang hamba Allah yang taat,daie yang cemerlang, pemimpin yang berkaliber, pemuda yang berani, suami yang baik, dan ayah yang penyayang. Kita tanamkanlah azam dalam diri untuk menjadikan Rasulullah sebagai ikon terbaik yang perlu diikuti.

Gambar kenangan....

Setelah puas menanti untuk bertolak,akhirnya tren ekspress tiba pada jam 2.30 pagi

Kelihatan di tengah itu, Ulama' yang kami temui iaitu Ustaz Yahya Osman

Ini pula ketika bertemu Tuan Guru Abdul Hamid di Pondok Seligi

Sempat lagi 2 sahabat ini berehat di 'jeti' kecil


Contoh pemimpin berjiwa rakyat. Tidak memerlukan layanan istimewa walaupun bergelar YB.


Sungguh gembira sambil menjamu selera. (terima kasih kpd tuan rumah)

Nun jauh pemandangan di sana


Sederas ombak di tepian pantai

Sekali-sekala tidak lepaskan peluang untuk beriadah.

Menikmati sarapan di bawah sinaran mentari pagiHebat sungguh alam ciptaan Allah (Pemandangan di Air Terjun Sekayu)
Setelah dua hari berada di Kota Bharu dan Kuala Terengganu,saya pulang ke Jerantut dengan melalui Kuantan. Maka tamatlah pengembaraan Wilayah Pantai Timur.

NOTA; Harap-harap selepas ini berpeluang pula untuk menjelajah negeri di Pantai Barat pula.

Tiada ulasan: