02 Jun 2010

Sambungan Hujung Minggu

Pembentangan kertas kerja kedua pula oleh Saudara Nabil Ahmad Fauzi yang merupakan aktivis Parti Keadilan Sejahtera(PKS) yang sedang menuntut pengajian di UKM. Kertas kerja beliau yang bertajuk “PKS, Umat Islam dan Politik Indonesia” agak menarik untuk diperhalusi. Secara sinopsisnya intipatinya seperti berikut;

1) PKS merupakan parti Islam terbesar di Indonesia ketika ini, ianya baru sahaja ditubuhkan pada 1998 di era reformasi di negara tersebut. PKS terus mendapat tempat dalam banyak buku, kajian dan pembahasan politik kerana sifatnya yang baru tetapi mampu mencorakkan politik nasional di Indonesia.

2) PKS sebenarnya berasal dari gerakan Jamaah Tarbiyyah yang berkembang sejak 1980an pada ketika pemerintahan Suharto yang sangat anti gerakan Islam masa itu.

3) Jemaah tarbiyah iniah yang menghidupkan masjid-masjid kampus dan menubuhkan Lembaga Dakwah Kampus(LDK). Pada tahap berikutnya, mereka mula menguasai Badan Eksekutif Mahasiswa (di Malaysia dikenali sebagai MPP) di pelbagai university umum di Indonesia. Peranan mereka semakin terserlah apabila menubuhkan Forum Silaturahim LDK Se-Indonesia yang mengumpulkan semua Lembaga Dakwah Kampus.

4) Di saat krisis ekonomi dan politik pada 1997, jemaah ini ikut serta dalam gelombang reformasi sehinggalah terbentuknya Kesatuan Aksi Mahasiswa Muslim Indonesia (KAMMI) yang memainkan peranan begitu besar sehingga berjaya menundukkan Presiden Suharto untuk turun daripada puncak kuasa.

5) Untuk mengekalkan momentum sedia ada selepas sahaja era Suharto, mereka menjalankan survey dalam kalangan ahli tentang keperluan membentuk parti politik atau organisasi rasmi jemaah. Hasilnya, 20 Julai 1998 Parti Keadilan(PK) ditubuhkan sebagai parti berasaskan Islam. Tidak mengambil masa yang lama,PK terus berkembang pesat dan melayakkan diri sebagai salah satu dari 48 parti politik yang menyertai Pilihan Raya 1999.

6) Namun demikian, jumlah undi diraih PK pada pilihanraya tersebut masih rendah untuk mencapai polisi electoral threshold 2% suara nasional sehingga tidak boleh menyertai pilihanraya 2004 kecuali berganti nama dan lambing parti. Jadi, pada 20 April 2003 PK secara rasmi diganti dengan Parti Keadilan Sejahtera(PKS).

7) Sebagai parti di luar kerajaan yang dipimpin oleh Megawati, PKS memperjuangkan isu kebajikan rakyat seharian di samping membawa imej bersih daripada rasuah maka dengan slogan “Bersih dan Peduli” , mereka mampu menarik sokongan rakyat pada pilihanraya 2004.

8) Hasilnya, begitu memberangsangkan apabila memperoleh 7.34% suara nasional dan berjaya meletakkan Presiden PKS, Dr Hidayat Nur wahid sebagai Ketua Majelis Permusyarawatan Rakyat(MPR).

9) PKS kemudian turut serta dalam membentuk kerajaan yang dipimpin oleh Presiden Susilo Bambang Yudhoyono(SBY) dan berjaya mendapat 3 kerusi menteri dalam kerajaan tersebut.

10) Namun, pada pihanraya 2009 yang lalu PKS gagal mencapai sasaran mendapat undi nasional sebanyak 20% tetapi mereka masih mampu meningkatkan peratusan undi sokongan yang sebelum ini 7.34% kepada 7.9%. Mereka sekali lagi bersama membentuk kerajaan dipimpin oleh SBY dan mendapat 4 kerusi menteri.

11) Seiring dengan perkembangan PKS, muncul pula konflik pertembungan mereka dengan 2 organisasi terbesar masyarakat Islam iaitu Nahdatul Ulama(NU) dan Muhammadiyah.PKS telah berjaya mengalahkan Parti Kebangkitan Bangsa dan Parti Amanat Nasional yang merupakan kenderaan politik bagi NU dan Muhammadiyah. PKS juga dituduh mempergunakan asset Muhammadiyah dan menguasai masjid yang didominasi NU serta PKS diberi label Wahabi yang ingin menghancurkan Islam.

12) Manakala parti sekular seperti PDI-P dan Parti Golkar pula mempersoalan komitmen kebangsaan PKS dan idea untuk merubah dasar negara Pancasila Indonesia kepada negara Islam.

13) Kesimpulannya, menurut Dr Greg Fealy(seorang penyelidik dan pensyarah di The Autralian National University) PKS mempunyai 4 faktor kekuatan yang membuatkan ia mampu mewarnai politik kontemporari Indonesia;

a) PKS mengambil sumber ideologi dan organisasi daripada Ikhwanul Muslimin

b) PKS mempunyai system perkaderan yang begitu baik

c) PKS lebih dari sebuah parti politik kerana turut mempelbagaikan aktiviti kebajikan sosial kepada rakyat.

d) PKS membawa isu moral(anti rasuah) dalam politiknya

e) PKS mempunyai ideologi yang kuat dan mewarnai kehidupan sosial politik parti.

14) Pilihan terbaik PKS setakat ini ialah menjadi sebahagian dalam kerajaan agar ia mampu bertahan dalam politik Indonesia.


Pembentangan kertas kerja terakhir pula oleh Profesor Dr Mohammad Redzuan Othman yang merupakan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya. Saya sering melihat beliau muncul di kaca tv khususnya membicarakan persoalan politik Turki. Sememangnya kena dengan jiwa dan minat,beliau membentangkan tajuk “Gerakan Islam & Demokrasi: Peranan AKP dalam proses politik di Turki. Pembentangan beliau yang sarat dengan fakta dibuat dalam bentuk agak santai mampu menarik minat audience untuk mendengar dengan teliti. Isinya serba sedikit saya muatkan di sini;

- Beliau berpandangan sistem sekular yang mendominasi Turki semenjak kejatuhan Khilafah Uthmaniyyah kini hanya menunggu saat dan ketikanya untuk diisytiharkan musnah.

- Beliau membandingkan suasana solat subuh di masjid sekitar Istanbul pada tahun 1997 dan 2009. Istanbul ini terkenal dengan gelaran ‘City with 1000 Minarets’ kerana begitu banyaknya masjid dan setiap satunya saiz begitu besar.

1997-beliau pergi bersolat subuh di sebuah masjid yang mana jemaahnya hanya 5 orang.

2009-tahun lepas,beliau berasa amat terkejut akan perubahan yang berlaku apabila suasana solat subuh seperti solat Jumaat. Ribuan manusia memenuhi ruangan solat seawal 5 pagi pada cuaca musim sejuk yang mana sebahagian besar mereka ialah golongan pemuda. Senario yang berlaku ini di setiap masjid yang banyak di kota tersebut.

-Kerajaan Turki Uthmaniyyah merupakan empayar besar Islam yang menguasai 2/3 dunia mampu bertahan selama 600tahun akhirnya tumbang apabila si Mustafa Kamal Attaturk menjalankan perancangan jahatnya dengan bantuan kuasa kuffar.

- Kamal Attaturk memperkenalkan prinsip ‘Kemalisme’ yang mengandungi komponen sekularisme,negara republic dan populis melalui pilihanraya.

- Pada tahun 1937-perlembagaan negara Turki diisytiharkan yang antaranya menyebut Turki mengamalkan sekularisme.

- Sistem pendidikan Islam dihapuskan,institusi agama Islam direndahkan martabatnya,undang-undang Barat diperkenalkan, pemakaian berunsur Islam diharamkan dan banyak lagi.

- Tokoh seperti Badiuzzaman Said An-Nursi member sumbangan besar untuk mengukuhkan kembali Islam khususnya melaui pendidikan.

- Adnan Menderes merupakan Perdana Menteri Turki yang berfahaman agak liberal sedikit-sebanyak memberi ruang kepada Islam untuk bersinar kembali di Turki.

- Necmettin Erbakan yang merupakan seorang tokoh dalam memimpin parti Islam yang sering bersilih-ganti kerana sering diharamkan apabila cuba membawa unsur Islam. Menariknya, beliau bukanlah orang yang berjurusan agama tetapi pakar dalam bidang kejuruteraan sehingga mampu mencipta kereta kebal yang digunakan NATO.

- Politik Turki juga begitu unik sekali apabila kedua-dua parti beraliran sekular yang sering bersaing merebut kuasa tidak sanggup untuk bekerjasama sesama mereka apabila ingin membentuk kerajaan. Apabila salah sebuah parti menang tapi masih gagal membentuk majoriti untuk menjadi kerajaan,parti tersebut lebih sanggup untuk bergabung dengan parti Islam yang kecil dipimpin oleh Erbakan.

- Erbakan pernah menjawat jawatan Perdana Menteri dan beliau menggunakan sepenuhnya manfaat yang ada untuk melaksanakan Islam sehingga menimbulkan kemarahan penjaga institusi sekular negara iaitu tentera. Beliau akhirnya terpaksa meletak jawatan untuk mengelakkan berlakunya rampasan kuasa.

- Melihatkan keadaan politik Islam yang sering diancam pengharaman partinya maka timbullah idea untuk menubuhkan parti yang bersikap lebih liberal tetapi tetap membawa matlamat Islam. Parti Keadilan atau dikenali sebagai AKP pun ditubuhkan yang dipimpin oleh Abdullah Gul dan Reccip Tayyib Erdogan.

- AKP inilah yang berjaya menawan hati rakyat dengan aktiviti kebajikan yang mereka lakukan. Namun,pada hakikatnya mereka menang kerana sistem pilihanraya itu sendiri memberi kelebihan kepada mereka. Polisi yang menetapkan threshold peratusan tertentu undi keseluruhan untuk melayakkan parti diisytiharkan menang melihatkan AKP mampu mendapat lebih 73% daripada jumlah kerusi sedangkan peratusan undi nasional yang mereka perolehi lebih kurang 30% sahaja.

- Setelah AKP berjaya memerintah, mereka menggunakan pendekatan yang agak bersederhana dan berhati-hati, tidak sepertimana dilakukan Erbakan dahulu. Hasilnya, pada pilihanraya 2009 baru-baru ini mereka mampu menang besar dan mampu melayakkan Abdullah Gul sebagai Presiden Turki yang seterusnya yang mana isterinya bertudung. (belum pernah sebelum ini isteri presiden bertudung,bahkan tudung merupakan antara larangan yang diperkenalkan Kamal Attaturk)

- Namun, pendekatan yang agak liberal ini tidak bermakna AKP tidak membawa mesej Islam tetapi mereka ingin membuat tindakan yang benar-benar konstruktif dan mampu member manfaat kepada Islam untuk jangkamasa panjang. Mereka juga giat untuk mengembalikan Islam di Turki contohnya usul untuk menghapuskan larangan pemakaian tudung di university,mengutuk tindakan kejam Israel terhadap umat Islam di Palestin.

- Pihak tentera tahu akan usaha-usaha mengembalikan Islam dan menghapuskan sekularisme secara berperingkat namun mereka sedar bahawa seandainya tentera merampas kuasa, rakyat tetap tidak menyokong tentera untuk memerintah Turki.

Begitulah sahaja catatan yang mampu saya kongsikan untuk manfaat bersama. Program berbentuk diskusi ilmiah dan intelektual ini memang wajar diperbanyakkan lagi khususnya kepada anak muda sebagai pewaris kepimpinan masa depan.


NOTA: Alhamdulillah, syukur di saat posting ini dibuat kesemua 12 orang rakyat Malaysia yang mengikuti konvoi flotilla Lifeline for Gaza disahkan selamat. Walaubagaimanapun, perasaan dukacita dan rasa kebencian yang amat sangat atas tindakan gila lagi kejam oleh pihak Israel yang menyerang konvoi tersebut yang ketika itu masih berada di perairan antarabangsa.

Moga insiden besar ini mampu 'membuka mata' dunia untuk menegenali siapa itu Israel...

Tiada ulasan: