28 Ogos 2009

Ya Ramadhan..


Ramadhan menjelma lagi..Seluruh umat Islam sedunia menyambutnya dengan penuh kesyukuran. Bulan yang amat dikenali dengan pelbagai kelebihannya.
>Bulan yang diturunkan kitab pedoman hidup manusia iaitu Al-Quran.
>Bulan yang terdapatnya malam yang lebih baik daripada seribu bulan iaitu Lailatul Qadr.
>Bulan yang Allah limpahkan rahmat,maghfirah dan jaminan pembebasan daripada api neraka
>Bulan yang mengandungi pelbagai sejarah agung Islam seperti Perang Badar,Fathul Mekah, persiapan menghadapi perang Khandak,kemenangan besar Islam yang dipimpin oleh Sultan Salahuddin Al-Ayyubi dalam perang Salib.

Allah ada berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 183-186 yang bermaksud;

183. Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa,


184. (yaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), Maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan[114], Maka Itulah yang lebih baik baginya. dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu Mengetahui.


185. (beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). Karena itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, Maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), Maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur.


186. Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang aku, Maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.


Antara hadis Nabi yang berkaitan bulan Ramadhan;

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :

Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-


2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :

Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-


3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud :

Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-


Begitulah catatan serba sedikit berkenaan bulan Ramadhan.

Persoalan akhir yang ingin saya lontarkan kepada diri sendiri dan sahabat sekalian ialah;

Adakah ibadah kita pada Ramadhan kali ini lebih baik lagi berbanding tahun sebelum ini..? Samada terdapat peningkatan,sama sahaja atau lebih teruk..?

" Ya Allah,kami hambaMu yang lemah lagi hina ini memohon agar dapat kami mengharungi cabaran dalam menempuhi bulan Ramadhan ini sehingga ke penghujungnya."

Semoga kita dapat mencapai matlamat untuk meningkatkan lagi tingkatan TAKWA & IMAN kepada Yang Maha Esa.Amiin.

>>>>>>>>>>>>>>RAMADHAN KAREEM<<<<<<<<<<<<<<Tiada ulasan: